След кратка кръчмарска пауза, следва да поговорим защо ню ейдж лидерите не са просто заблудени или пияни, а са съвсем трезви, целенасочени и опасни. Защо ню ейдж теориите и практиките са в основата си тоталитарни.

На доста места се обяснява защо и как различните аспекти на ню ейдж ученията всъщност не са освободжаващи и рушащи границите, а дълбоко тоталитарни. Тук е православната гледна точка. Тук са малко по-откачени, но имат какво да кажат.

Вместо да говоря в абстрактни примери (защото лесно може да се каже същото за почти всяко организирано движение), нека разкажа малко лични истории. И преди да кажете- ама ти си наранена, затова така реагираш, ще кажа едно. Това не е нито рана, нито отмъстителност. Това е усет, което се развива, след като някой се е опитвал да наруши границите ти по някакъв начин. След няколко такива опита инсталираш алармена система. Целта ми е, ако някой желае, да помогна за инсталирането на алармена система още преди да сте имали негативни преживявания с такова нарушаване на личното пространство. Хубавото на такива преживявания е, че добре очертава границите на това, което си ти наистина- а не това, което ню ейдж доктрината ти казва, че си.

И така, да започнем. Може би един от най-ярките ми спомени е как в крайна сметка ме принудиха да посетя жена, която претендираше да е ясновидка и с лечителски способности. Тези хора не комуникират с теб като нормални хора, които чакат да се запознаете, дали ще си паснете и едва тогава да разкривате тайни. Няма такава цивилизованост. Още от вратата започват да те „четат“ (или по-скоро да се опитат да те убедят, че ситуацията ти е такава, каквато те смятат). Почват да ти „чистят аурата“. Да се опитват да познават миналото ти, да говорят за семейството ти, все едно са ги срещали. Три поколения назад. Разбира се, целта е да те убедят, че си недостоен и че трябва те да оправят нещата. Другият похват е, ако те харесат, да ти кажат колко си извисен и надарен с духовни дарби и аха-аха да ти се отвори Третото око. Все по едното ще лапнеш.

И когато решиш да не глътнеш примамката, много, много бързо се ядосват. „Противопоставяш ми се!“ Ти си бунтарка. Това е сатанински бунт. Ми, добре. Само дето по-мъдри хора от мен са казали, че в случай на видения и откровения е най-добре да не се обръща внимание. Ако са правилни, то ще се чуе. Ако идват от хм, по-неприятни източници, то по-добре е, че сме се застраховали с качествен скептицизъм. Господ няма да ти се разсърди, ако покажеш среден пръст на някое ангелче. Обаче ако ангелчето крие рогца под ореола и опашка и копитца под бялата нощничка- ще видите за какъв гняв става въпрос. Така че правилно номер едно: при среща с ню ейдж привърженик доста е вероятно да се стигне до ядосване. Ако не е ядосване, то ще е странна, анестезирана демонстрация на покой и непукизъм- почти агресивен непукизъм, което е оксиморон и от 200 метра си личи фалшивото. Това е арогантно спокойствие- с малко повече настоятелност и то лесно се превръща в гняв.

Другото червено флагче е, че много рано се иска това отдаване. Още от първата среща. Използвам думата „отдаване“, а не подчинение, защото има огромна разлика. В крайна сметка ако ще практикуваш някои видове душевно изграждане, идва момент на подчинение. Тоест- пак имаш чин, но имаш и генерал. В ню ейдж нямаш чин, там не се знае откъде идваш и накъде отиваш, няма позиция, но се иска разхлабване на критичните и разумни функции на човека, уж в името на просветлението.

Не, разумът няма да стигне до отговорите. Но той е част от цялостната система, която ще стигне до отговорите. Ако си направите доброволна лоботомия и премахнете част от способностите си, едва ли ще стигнете далеч. Доста по-трудно е да се използват тези способности- пълно, но и в перспектива. Само че ню ейдж привържениците просто не искат да ги използваш. Щото е по-лесно.

Но да се върнем на конкретни реплики. Нямаш избор- новото ще дойде и ти ще видиш как някои хора ще се издигнат. Звучи малко като идването на Новата власт след Девети, 1944. Някакъв вид национализация и колективизация на човечността. Нямаш избор- ще „ти отворят“ чакри-макри, ще ти вдигнат вибрационното ниво. Искаш-не искаш, ще приемеш новото. Разбира се, първите ранни „партизани на астрала“, тези Бродяги на Дхарма, тези пролетарии на духовното- ще станат новия Елит, новото ЦК на БКП. Ще видите вий, като вземат властта! (Сериозно- имало е изказвания от рода на това, че „силите“ ще затрият всички, които не са се „издигнали“ по рецептата на Рьорих или Елена Блаватска и подобни. Лично съм чувала, че за тази цел са предвидени катаклизми и потъване на континенти, та да остане само новият просветлен Елит.)

Наглед закостенялото християнство, в почти всичките си форми, не предполага такава насилственост. Ако си свирач на лютня, разрешено е да свириш, докато стигнеш до съвършенството на инструмента си. Но никой не ти подменя кожените струни и дървото с електрическа китара и усилватели. В този смисъл ню ейдж движението иска да смени човешката ти природа. Ако може- да я изтрие, защото едни такива извисени като Рьорих и Людмила Живкова не ги кефи липсата на префиненост. Не може с бира и шкембе, трябват кристали, шалчета, тюрбани, метани, благовония и други стилни елементи. Сетих се за поредното прозрение на К. С. Луис, който описва как някакъв си човек (наполовина литературен) се спасил от демоничните съблазни, защото прекалено много обичал простичкия живот и шкембето. Та така и не направил кариера. Аз обичам бира, затова трудно се навих на убежденията да я оставя тази бира, та да ми се отвори третото око. Абе хора, то с първата глътка добре изстудена бира се отварят дверите на Рая, вие искате да се откажа, за да бълнувам за призраци!

В крайна сметка разликата е следната. Представете си, че сте от ония хрътки, които имат неустоим инстинкт да проследяват мирисова следа. Такава е природата ви. Само две неща могат да ви удържат: следата или каишката. Вече сте хванали следата, знаете, че ви води към нещо чудесно. Обаче идват едни хора с каишка, които смятат, че има по-добри начини за разходка. Да ви влачат като декоративно куче, за посмешище с дългите си уши. А накрая със същата тази каишка да ви отведат до ветеринаря за хуманно приспиване. Когато си куче, в природата ти е да се подчиняваш. Но въпросът е дали не е по-добре да останеш верен на следата, да не се оставиш да те впримчат с каишка, а ако е така- да скъсаш каишката.

Изобщо, следвайте носа си!

About these ads